Category Archives: Uncategorized

Az Interpret Europe és a KÖME közös képzése a szövegalapú bemutatásról – BŐVEBBEN AZ ÚJ KURZUSRÓL

Jelenléti alkalom: 2021. március 8-9.
Pomáz, Üveghegy (Fülöp Kecskefarm) és Kara Hotel

On-line alkalmak: 2021. március 12., március 16., március 23.

Mi az interpretív írás?

Kiállításokban és egyéb bemutatási formáknál alkalmazott írástechnika, amely számot vet a szöveg mondanivalójával és céljával, az alkalmazott médium és környezete sajátosságaival, valamint a közönség befogadásának jellemzőivel.

Olyan szöveg, amely nemcsak informálni akar, hanem rendezett formában a közönsége számára fontos és érdekes üzeneteket vagy akár kérdéseket megfogalmazni, valamint az érzéseket és a képzeletet is megragadni. Ez egyszerre tudatos, fókuszált, ugyanakkor igazán kreatív feladat, hiszen minden helyzet más és más.

Hol lesz a tréning és miért pont ott?

Az Üveghegy örökségi helyszín és régészeti lelőhely Pomáz határában (uveghegy.eu), a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, mely Budapesttől 30 km-re található. Évszázadokkal ezelőtt ciszterci majorság és üvegfúvó műhely állt a területén; ma biofarm működik itt, a lelőhely pedig a Közép-Európai Egyetem programjaihoz kapcsolódó oktatási és kutatási helyszín. Számos természeti és kulturális érték nyújt kiváló terepet a gyakorlati feladatokhoz. A városi pezsgéstől távoli, mégis könnyen elérhető, egyedi karakterű hely ideális körülményeket biztosít az elmélyült, mégis könnyed munka számára.

A helyszíntől csupán 5 perc autóútra lévő Kara Hotel lesz a képzés bázisa. Itt indulnak és fejeződnek be a napi programok és itt biztosítjuk a résztvevők egyágyas elhelyezését is.

Mikor és mennyi időre kell szabaddá tennem magamat?

2021 márciusában szervezzük a kurzust, amely 40 óra plusz házi feladat, melyből az első két nap (16 óra) helyszíni jelenlétet igényel.

2021. március 8-9. (hétfő-kedd), március 12., március 16., március 23.

Érkezés hétfő reggel 8.30 órára a Kara Hotelbe, távozás kedd este (egyéni igény szerint a vasárnapi érkezés és a szerdai elutazás is megoldható felár ellenében).

Mit fogunk csinálni öt napon át?

A kurzus vázát az Interpret Europe nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező trénerei dolgozták ki. A KÖME szakemberei erre alapozva, valamint a helyszíni és magyar jellegzetességeket átgondolva építették fel a programot. A részletes tanrend ezen a linken érhető el pdf-ben.

Kiktől lehet tanulni?

A KÖME korábbi tréningjeinek módszereit továbbfejlesztve alapvetően gyakorlatokon keresztül halad a kurzus. A résztvevők tehát saját tapasztalataikból és egymástól is tanulhatnak, a trénerek pedig végigvezetik őket ezen a folyamaton.

Kik lesznek a trénerek?

Tolnay Zsuzsa világörökségi és örökséginterpretációs szakértő, a KÖME tagja. Alapvégzettsége biológia-angol szakos tanár, szakfordító, de világörökség menedzsment szakon MSc-t szerzett, továbbá intepretáció szakon felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik. 20 éve foglalkozik nemzeti parkok és világörökségi helyszínek kezelési feladataival, s ennek kapcsán került érdeklődésének homlokterébe az örökséginterpretáció. Több mint egy évtizede foglalkozik behatóan a területtel, előadásokat, képzéseket is tart a témában, de a gyakorlatban is bőven van módja kamatoztatni ezirányú ismereteit. Az Interpret Europe-nak 2012 óta tagja, 2019-ben a szervezet akkreditált trénerévé is vált.

Bőczén Árpád építész, örökségmenedzser, a KÖME alapító elnöke. Közel tíz éve foglalkozik örökséginterpretációval. Több egyetemen szerzett oktatói tapasztalatot. Emellett tartott programokat felső tagozatos diákoknak és felnőtt korosztálynak is. 2018-ban végezte el az Interpret Europe Interpretív Író (Certified Interpretive Writer – CIW) és Interpretív Tréner (Certified Interpretive Trainer – CIT) képzését. 2019 óta az Interpret Europe magyarországi koordinátora.

Mivel leszek gazdagabb a tréning után?

  • megtanulom, hogyan engedjem szabadjára a kreativitásomat írás közben
  • módszereket, trükköket próbálhatok ki arra, hogy felkeltsem, majd rabul ejtsem a közönségem figyelmét
  • megismerem a vonzó és ugyanakkor informatív szövegírás szabályait
  • találkozhatom a helyszín értékeivel
  • felkerülök az Interpret Europe elismert szakembereinek listájára*

* Az Interpret Europe minősítésének megszerzéséhez rendelkeznem kell a közönséget célzó szövegírási tapasztalattal és teljesítenem kell a kurzus minden elemét. Az elvégzendő feladatok az alábbiak: egy téma interpretív mondanivalóvá fejlesztése, egy meglévő panel szövegének és elrendezésének továbbgondolása, egy választott kulturális vagy természeti jelenségről szóló interpretív szöveg megírása, panelterv készítése a tanultak alkalmazásával.

Hogyan vehetek részt a képzésen?

Az Interpret Europe alapvetően a tagjai számára hirdeti a kurzusait. A taggá válás feltétele a jelentkezési lap kitöltése (kb. 5-6 perc) és az éves 20 Euro tagdíj befizetése. Ezt a kurzus kezdése előtt, de legkésőbb március 1-ig szükséges megtenni. A tagság előnyeiről ezen az oldalon található információ.

A fentieken túl a tagok a most alakuló Interpret Hungary informális csoport részévé válhatnak, amely összetartó szakmai közösség kíván lenni a jövőben: az informális hálózat lehetőséget kínál a jövőben munkacsoportok szervezésére, szakmai eszmecserére is.

Milyen költséggel jár a részvétel?

A képzés részvételi díja: 69.000 Ft

A résztvevők száma legalább 8, de legfeljebb 10 fő.

Az összeg magában foglalja a képzés és a tananyagok díját, a szállást 1 fős szobákban, a helyszíni alkalommal a hétfői ebédet és vacsorát, a keddi reggelit és ebédet, a kávészüneteket, a programok költségeit és az Interpret Europe hivatalos elismerését (de nem tartalmazza az Interpret Europe éves tagdíjat, 20 €).

A részvételi díjat a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete Magnet Banknál vezetett 16200106-11572365-00000000 számlájára kell befizetni.

A regisztráció a díj befizetésével válik teljessé.

Regisztrálni ezen a linken lehet.

Meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezési határidő a márciusi tréningre: 2021. február 17.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. február 24.

A február 10-ig való lemondás esetén a teljes részvételi díjat visszatérítjük. Ezt követően március 1-ig az összeg felét visszatartjuk az előre rögzített költségek fedezésére.  Március 1-e után már csak úgy fogadunk el lemondást, ha a jelentkező gondoskodik arról, hogy helyette más vegyen részt a képzésen.

Hogyan jutok a helyszínre?

Az utazást a résztvevők egyénileg oldják meg. A képzés előtt a szervezők igyekeznek összeszervezni a csoportot, amennyiben erre igény van. Szükség esetén Pomáz HÉV megállótól a képzési helyszínre a résztvevők szállítását biztosítjuk.

Pontos cím:

Kara Hotel, 2013. Pomáz, Beniczky utca 63. (reggelente ide kell jönni)
GPS: 47.6495362, 19.0080752

Fülöp Kecskefarm, 2013 Pomáz, Liszenkó telep (Dobogókő felé vezető úton a 12. és 13. km között jobb oldalon) (itt csak a képzés terepi része lesz)
GPS: 47.673975, 18.946813

Parkolás a helyszínen ingyenes.

Utazás tömegközlekedéssel:

Az Üveghegy megközelíthető a Pomáz HÉV megállótól 860 illetve 861 számú elővárosi buszokkal (Gyógyáruértékesitő Vállalat megálló).

A Kara Hotel megközelíthető a Pomáz HÉV megállótól 855, 856, 860 és 861 számú elővárosi buszokkal (Egres utca megálló).

További kérdések esetén információ kérhető Bőczén Árpádtól a +36203659954 telefonszámon és az arpad@heritagemanager.hu email címen, illetve Tolnay Zsuzsától a +36305017646 telefonszámon és a tolnayzs@yahoo.com email címen.

TV Free Europe

30 years after Radio Free Europe influenced and transmitted the Fall of the Iron Curtain, the Budapest-based art collective Pneuma Szöv. together with KÖME – Association of Cultural Heritage Managers are launching a translocal performative Tv channel project – TV Free Europe in collaboration with various cultural and education institutions of 5 different countries, and with the support of the European Union.   Continue reading

Forward to the Past | Planning of a digital adventure game for heritage sites


#journeytothebeginnings
26 October, 2018, 10am-4pm, Százhalombatta

Game testing and planning of a digital application organized by KÖME, Pro Progressione and Matrica Museum Százhalombatta in the frame of the Autumn Festival of Museums

This summer an international cooperation has been launched aiming to develop digital technology based interpretation tools for archaeological parks along the Danube. Cooperating partners are Pro Progressione, as well as Matrica Museum Százhalombatta, Lepenski Vir, Muzej vučedolske kulture / Vučedol culture museum, the Iron Gates Region Museum and University of Sounthhampton.

On 26 October we open the demo version of the theatre adventure game for testing. We are avaiting heritage professionals, educators and people interested in interpretation for a common brainstorming around the questions of heritage interpretation with digital tools.

Main questions of the day:
– How to use digital technology in a way that it doesn’t become competitor of materiality and physicality but complement them in a meaningful way
– What pedagogical goals can a theatrical/performative game using digital technology serve?
– Theatre game into digital app? Challenges, pitfalls and sustainability of adaptation

Invited guests of the day: Artur Šilić / Novena d.o.o., Ágnes-Karolina Bakk / Moholy-Nagy University

Facebook page of the project: https://www.facebook.com/journeytothebeginnings
Facebbok event: https://www.facebook.com/events/727809134225021/

IDENTITY AT THE FRONTIER – KÖME invites to the next Interpret Europe Conference

Heritage and Identity will be the theme of the next Interpret Europe Conference taking place from 23 to 26 March 2018 in Kőszeg, Hungary, close to the Austrian border. The Hungarian Association of Cultural Heritage Managers (KÖME) was granted the possibility to be the main organiser of the event. This is the first time a Hungarian member can invite international creative experts to home ground within this framework. Continue reading