Az Interpret Europe és a KÖME közös képzése a szövegalapú bemutatásról – BŐVEBBEN AZ ÚJ KURZUSRÓL

Jelenléti alkalom: 2021. március 8-9.
Pomáz, Üveghegy (Fülöp Kecskefarm) és Kara Hotel

On-line alkalmak: 2021. március 12., március 16., március 23.

Mi az interpretív írás?

Kiállításokban és egyéb bemutatási formáknál alkalmazott írástechnika, amely számot vet a szöveg mondanivalójával és céljával, az alkalmazott médium és környezete sajátosságaival, valamint a közönség befogadásának jellemzőivel.

Olyan szöveg, amely nemcsak informálni akar, hanem rendezett formában a közönsége számára fontos és érdekes üzeneteket vagy akár kérdéseket megfogalmazni, valamint az érzéseket és a képzeletet is megragadni. Ez egyszerre tudatos, fókuszált, ugyanakkor igazán kreatív feladat, hiszen minden helyzet más és más.

Hol lesz a tréning és miért pont ott?

Az Üveghegy örökségi helyszín és régészeti lelőhely Pomáz határában (uveghegy.eu), a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, mely Budapesttől 30 km-re található. Évszázadokkal ezelőtt ciszterci majorság és üvegfúvó műhely állt a területén; ma biofarm működik itt, a lelőhely pedig a Közép-Európai Egyetem programjaihoz kapcsolódó oktatási és kutatási helyszín. Számos természeti és kulturális érték nyújt kiváló terepet a gyakorlati feladatokhoz. A városi pezsgéstől távoli, mégis könnyen elérhető, egyedi karakterű hely ideális körülményeket biztosít az elmélyült, mégis könnyed munka számára.

A helyszíntől csupán 5 perc autóútra lévő Kara Hotel lesz a képzés bázisa. Itt indulnak és fejeződnek be a napi programok és itt biztosítjuk a résztvevők egyágyas elhelyezését is.

Mikor és mennyi időre kell szabaddá tennem magamat?

2021 márciusában szervezzük a kurzust, amely 40 óra plusz házi feladat, melyből az első két nap (16 óra) helyszíni jelenlétet igényel.

2021. március 8-9. (hétfő-kedd), március 12., március 16., március 23.

Érkezés hétfő reggel 8.30 órára a Kara Hotelbe, távozás kedd este (egyéni igény szerint a vasárnapi érkezés és a szerdai elutazás is megoldható felár ellenében).

Mit fogunk csinálni öt napon át?

A kurzus vázát az Interpret Europe nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező trénerei dolgozták ki. A KÖME szakemberei erre alapozva, valamint a helyszíni és magyar jellegzetességeket átgondolva építették fel a programot. A részletes tanrend ezen a linken érhető el pdf-ben.

Kiktől lehet tanulni?

A KÖME korábbi tréningjeinek módszereit továbbfejlesztve alapvetően gyakorlatokon keresztül halad a kurzus. A résztvevők tehát saját tapasztalataikból és egymástól is tanulhatnak, a trénerek pedig végigvezetik őket ezen a folyamaton.

Kik lesznek a trénerek?

Tolnay Zsuzsa világörökségi és örökséginterpretációs szakértő, a KÖME tagja. Alapvégzettsége biológia-angol szakos tanár, szakfordító, de világörökség menedzsment szakon MSc-t szerzett, továbbá intepretáció szakon felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik. 20 éve foglalkozik nemzeti parkok és világörökségi helyszínek kezelési feladataival, s ennek kapcsán került érdeklődésének homlokterébe az örökséginterpretáció. Több mint egy évtizede foglalkozik behatóan a területtel, előadásokat, képzéseket is tart a témában, de a gyakorlatban is bőven van módja kamatoztatni ezirányú ismereteit. Az Interpret Europe-nak 2012 óta tagja, 2019-ben a szervezet akkreditált trénerévé is vált.

Bőczén Árpád építész, örökségmenedzser, a KÖME alapító elnöke. Közel tíz éve foglalkozik örökséginterpretációval. Több egyetemen szerzett oktatói tapasztalatot. Emellett tartott programokat felső tagozatos diákoknak és felnőtt korosztálynak is. 2018-ban végezte el az Interpret Europe Interpretív Író (Certified Interpretive Writer – CIW) és Interpretív Tréner (Certified Interpretive Trainer – CIT) képzését. 2019 óta az Interpret Europe magyarországi koordinátora.

Mivel leszek gazdagabb a tréning után?

  • megtanulom, hogyan engedjem szabadjára a kreativitásomat írás közben
  • módszereket, trükköket próbálhatok ki arra, hogy felkeltsem, majd rabul ejtsem a közönségem figyelmét
  • megismerem a vonzó és ugyanakkor informatív szövegírás szabályait
  • találkozhatom a helyszín értékeivel
  • felkerülök az Interpret Europe elismert szakembereinek listájára*

* Az Interpret Europe minősítésének megszerzéséhez rendelkeznem kell a közönséget célzó szövegírási tapasztalattal és teljesítenem kell a kurzus minden elemét. Az elvégzendő feladatok az alábbiak: egy téma interpretív mondanivalóvá fejlesztése, egy meglévő panel szövegének és elrendezésének továbbgondolása, egy választott kulturális vagy természeti jelenségről szóló interpretív szöveg megírása, panelterv készítése a tanultak alkalmazásával.

Hogyan vehetek részt a képzésen?

Az Interpret Europe alapvetően a tagjai számára hirdeti a kurzusait. A taggá válás feltétele a jelentkezési lap kitöltése (kb. 5-6 perc) és az éves 20 Euro tagdíj befizetése. Ezt a kurzus kezdése előtt, de legkésőbb március 1-ig szükséges megtenni. A tagság előnyeiről ezen az oldalon található információ.

A fentieken túl a tagok a most alakuló Interpret Hungary informális csoport részévé válhatnak, amely összetartó szakmai közösség kíván lenni a jövőben: az informális hálózat lehetőséget kínál a jövőben munkacsoportok szervezésére, szakmai eszmecserére is.

Milyen költséggel jár a részvétel?

A képzés részvételi díja: 69.000 Ft

A résztvevők száma legalább 8, de legfeljebb 10 fő.

Az összeg magában foglalja a képzés és a tananyagok díját, a szállást 1 fős szobákban, a helyszíni alkalommal a hétfői ebédet és vacsorát, a keddi reggelit és ebédet, a kávészüneteket, a programok költségeit és az Interpret Europe hivatalos elismerését (de nem tartalmazza az Interpret Europe éves tagdíjat, 20 €).

A részvételi díjat a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete Magnet Banknál vezetett 16200106-11572365-00000000 számlájára kell befizetni.

A regisztráció a díj befizetésével válik teljessé.

Regisztrálni ezen a linken lehet.

Meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezési határidő a márciusi tréningre: 2021. február 17.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2021. február 24.

A február 10-ig való lemondás esetén a teljes részvételi díjat visszatérítjük. Ezt követően március 1-ig az összeg felét visszatartjuk az előre rögzített költségek fedezésére.  Március 1-e után már csak úgy fogadunk el lemondást, ha a jelentkező gondoskodik arról, hogy helyette más vegyen részt a képzésen.

Hogyan jutok a helyszínre?

Az utazást a résztvevők egyénileg oldják meg. A képzés előtt a szervezők igyekeznek összeszervezni a csoportot, amennyiben erre igény van. Szükség esetén Pomáz HÉV megállótól a képzési helyszínre a résztvevők szállítását biztosítjuk.

Pontos cím:

Kara Hotel, 2013. Pomáz, Beniczky utca 63. (reggelente ide kell jönni)
GPS: 47.6495362, 19.0080752

Fülöp Kecskefarm, 2013 Pomáz, Liszenkó telep (Dobogókő felé vezető úton a 12. és 13. km között jobb oldalon) (itt csak a képzés terepi része lesz)
GPS: 47.673975, 18.946813

Parkolás a helyszínen ingyenes.

Utazás tömegközlekedéssel:

Az Üveghegy megközelíthető a Pomáz HÉV megállótól 860 illetve 861 számú elővárosi buszokkal (Gyógyáruértékesitő Vállalat megálló).

A Kara Hotel megközelíthető a Pomáz HÉV megállótól 855, 856, 860 és 861 számú elővárosi buszokkal (Egres utca megálló).

További kérdések esetén információ kérhető Bőczén Árpádtól a +36203659954 telefonszámon és az arpad@heritagemanager.hu email címen, illetve Tolnay Zsuzsától a +36305017646 telefonszámon és a tolnayzs@yahoo.com email címen.

Comments are closed.