Látogatókutatási projektünk első állomása lezárult

Mindig érdemes feltenni a kérdést, KINEK és MIÉRT csináljuk, amit csinálunk. Ki látogatja, ki NEM látogatja múzeumunkat, ki mit gondol az általunk tervezett tanösvényről, kiállításról, túráról, ki mit visz magával? Hogyan végezhetünk ilyen jellegű értékelést a lehető leggyorsabban és szinte költségek nélkül? Mikor éri meg akár anyagi és egyéb forrásokat is áldozni rá?

2017 decembere óta fut a KÖME saját kísérleti projektje, partnerségben a Kon-Tiki német élménytervező céggel, amely régóta sikeresen alkalmaz látogatókutatási módszereket különféle örökségi helyszíneken.

A projekt három helyszínen zajlik. Kevesen ismerik a MKVM -et, azaz a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot – még leírni is hosszadalmas a nevét-, pedig a Krúdy utolsó lakhelyén kialakított intézmény kínálata meglepően élménygazdag. Izgalmas belépni az étkezéshez, vendéglátáshoz kapcsolódó titkok és szokások világába, de vajon mennyire segítenek minket a programok abban, hogy tudatos fogyasztók legyünk ma?

A Budakeszi Vadaspark nem csupán őshonos állatok bemutató helye, de elsőre talán szokatlannak tűnő módon a vadászattal kapcsolatban is vannak szemléletformáló céljai. Vajon rálelünk az ehhez kapcsolódó tanösvény üzeneteire? Sikerül átadni, hogy a vadászat nem csak a cuki állatokra leselkedő veszély és nem csak a kiváltságosok sportja?

A szentendrei Skanzen lenyűgöző sokféleségében azt keressük, hogy dédszüleinknek a környezetben fellelhető természetes alapanyagok feldolgozásához kapcsolódó tudásából mit építhetünk be a mindennapi életünkbe? Mennyire találkozunk egyáltalán ennek a közvetítőivel?

Idén tavasszal egyetemista önkéntesek segítségével végeztünk első felméréseket a fenti kérdések mentén. Érdekes vonatkozása a projektnek, hogy éppen az ő korosztályuk alig jut el egyébként ezekre a helyszínekre. Ha voltak is ezeken a helyeken valaha, leginkább csak óvodás, vagy kisiskolás emlékeik vannak róluk.

Szeptembertől folytatjuk a munkát, hogy jövő év elején beszámolhassunk Nektek az eredményekről egy módszertani konferencián.

A projektről készült fotókból itt található válogatás.

Hozzászólások lezárva.