Fenntarthatóság, Örökségvédelem és Interpretáció

Fenntarthatóság, Örökségvédelem és Interpretáció

új oktatóközpont létrehozásán dolgozik a KÖME

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) a Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programjával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a pomázi Fülöp Kecskefarmmal közösen egy új oktatási-nevelési központ létrehozásán kezdett dolgozni. A központ sajátossága, hogy a hagyományosan szeparált természetvédelmi és kulturális-örökségvédelmi megközelítések helyett egységes szemlélettel értelmezi és mutatja be az ember és a természet történelmi és jelenkori együttműködését.

A központnak otthont adó kecskefarm több szempontból is különleges helyszín. A hagyományos fás legelőn nevelt állatok és a bio kecskesajt mellett a farm területén egy Árpád-kori templom és a köré épült középkori ciszter majorság és üvegműhely ásatásai is zajlanak. A farm a Pilis biszoféra-rezervátumban, Európa egyik legnagyobb összefüggő erdejében helyezkedik el. Az erdő természetközeli állapotát és fajgazdagságát többek között annak köszönheti, hogy egykor királyi vadászterület volt, ezért már évszázadok óta különleges kezelésben részesül.

A központ célja, hogy szemléletesen mutassa be az erdő és a gazdálkodás különböző formáinak egymásra hatását, lehetőséget adjon az itt található értékekkel minél személyesebb kapcsolatba lépni. A történelmi gazdálkodási formák, a fás legeltetés, hagyományos növénytermesztés mellett és bio-sajtkészítés és a környezetbarát technológiákkal felújított oktatóépület a jövő fenntarthatósági törekvéseit is bemutatja.

Látogatók lehetnek arra járó turisták, gyerekes családok, akik a hely valamelyik érdekessége miatt csak rövidebb időre állnak meg, de iskolák, civil szervezetek vagy egyetemek hosszabb képzéseire is alkalmas lesz. Az itt zajló képzések közül kimelekedik a Közép Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programja, akik az ásatási munkák mellett oktatási helyszínként is használják az új központot. A látogatók számára kidolgozott interpretív eszközök egyben az itt zajló tréningek tananyagául is szolgálnak.

A KÖME feladata a másfél éves építkezési időszak alatt egy hosszú távon önállóan is működőképes központ megtervezése, a képzési eszközök fejlesztése és a felújítási munkák szervezése. Az interpretációs technikák kidolgozásában a CEU és a nemzeti park mellett a német KON-TIKI iroda is segítségünkre van.

A másfél éves projekt egyik fontos érdekessége, hogy Magyarországon először készül olyan átfogó interpretív stratégia, ami az örökség-menedzsmentet és az élményszerű, könnyed látogató-élményt egyszerre célozza meg. Számunka a látogatóközpont létrehozása mellett az interpretív tervezés módszertanának hazai megismertetése is fontos célja ennek a munkának így a majd elkészülő központ többek között ennek az oktatását is szolgálni fogja.

A munka egyik kezdő lépéseként tréner képzést indítottunk, amelynek első alkalma 2015. augusztus 1. és 4. között zajlott. A programról fotók és beszámoló található a Facebook oldalunkon.