2

Jó a szövegem? – interpretív írás

A KÖME és az Interpret Europe közös tréningje

Mi a titka egy jó kiállításszövegnek, tablónak, audiovezetőnek?

A KÖME – Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és az Interpret Europe 40 órás képzést dolgozott ki, amely gyakorlatorientáltan és rendkívül változatosan vezet végig a szövegalapú bemutatás módszertanán.

Sok múzeumi, örökségi illetve természetvédelemmel foglalkozó szakember ír rendszeresen interpretív szövegeket, de ezek sokszor nem érik el a céljukat, nem elég érthetőek és izgalmasak az olvasóik számára. Magyarországon ma  hiányoznak a szöveg alapú bemutatással foglalkozó képzések, pedig nagy szükség volna rájuk.

Hiánypótlónak tekinthető a KÖME 2019-ben indított tréningje, amelyet már három alkalommal, összesen tucatnyi résztvevő számára tartottunk meg. Az Interpret Europe nemzetközi hálózat által elismert képzés gyakorlati segítséget nyújt abban, hogy egy adott helyszín természeti és kulturális értékeihez kapcsolódó mondanivalónkat lényegretörően, izgalmasan, érthetően fogalmazzuk meg.

Mivel lesznek gazdagabbak a résztvevők a tréning után?

  • megtanulhatják, hogyan engedjék szabadjára a kreativitásukat írás közben
  • módszereket, trükköket próbálhatnak ki, amelyekkel felkelthetik és rabul ejthetik a közönség figyelmét
  • megismerhetik az izgalmas, ugyanakkor informatív szövegírás szabályait
  • néhány napot különleges természeti környezetben tölthetnek, és alaposabban megismerhetik a hely értékeit
  • felkerülnek az Interpret Europe elismert szakembereinek listájára

A program az Interpret Europe nemzetközi hálózat által elismert tananyagot tartalmaz.

KORÁBBI RÉSZTVEVŐK VISSZAJELZÉSEIBŐL:
✅ „Igazi, gyakorlatba is átültethető ismereteket kaptunk, feladatokkal, visszajelzésekkel.”

✅Felkészült, gyakorlott előadóktól kaptunk képzést. Ez a fajta hozzáállás Magyarországon annyira friss, hogy magyar nyelvű szakirodalma sincs még. Pedig jó lenne!

✅Már “holnap” tudom alkalmazni a gyakorlatban. Például segít a fókuszt megtalálni, a mondanivalót megfogalmazni.

✅„Sok új szempontot hozott be a szövegírásomba. Az, hogy egy témát többféleképpen is fel kellett dolgozni, sokat segített ebben.”

✅„A többi résztvevő sokféle megoldását láthattam. Olyan szempontokat, gondolati irányokat hallhattam, ami nekem szinte eszembe sem jutna.”

Mi az interpretív írás?

Kiállításokban és egyéb bemutatási formáknál alkalmazott írástechnika, amely tudatosan összhangra törekszik a szöveg mondanivalójával és céljával, az alkalmazott médium és környezete sajátosságaival, valamint a közönség befogadásának jellemzőivel. Olyan szöveg, amely nemcsak informálni akar, hanem rendezett formában a közönsége számára fontos és érdekes üzeneteket vagy akár kérdéseket megfogalmazni, valamint az érzéseket és a képzeletet is megragadni. Ez egyszerre tudatos, fókuszált, ugyanakkor igazán kreatív feladat, hiszen minden helyzet más és más.

Kapcsolódó tartalmak