Vigado Vilagoroks Foto By KÖme 1024x576

Mi dolgunk a budapesti világörökséggel? – Workshop és szakmai fórum

Tudják-e vajon a budapesti világörökségi területeken járók, hogy az éppen megcsodált vagy akár nap mint nap látott épület, látkép, utca, műemlék a világörökség része? Mi ösztönzi őket arra, hogy itt töltsék szabadidejüket és vajon szerepet játszik-e ebben az UNESCO által odaítélt cím? Egyáltalán: mennyire látható a budapesti világörökség mint kulturális és turisztikai védjegy?

Tudják-e vajon a budapesti világörökségi területeken járók, hogy az éppen megcsodált vagy akár nap mint nap látott épület, látkép, utca, műemlék a világörökség része? Mi ösztönzi őket arra, hogy itt töltsék szabadidejüket és vajon szerepet játszik-e ebben az UNESCO által odaítélt cím? Egyáltalán: mennyire látható a budapesti világörökség mint kulturális és turisztikai védjegy?

Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) hosszú távú projektet indított azzal a céllal, hogy civil szakmai oldalról támogassa budapesti világörökségi területekhez tartozó kezelési terv előkészítését és összekapcsolja a témában érdekeltek különféle csoportjait. A kezelési terv elkészítéséről a világörökségről szóló 315/2011 számú kormányrendelet alapján a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ gondoskodik, és ez a folyamat várhatóan 2016 júniusában zárul le.

A Forster Központtal való együttműködés első állomásaként a KÖME workshopot és szakmai fórumot szervez, amely 2015. június 13. és 15. között zajlik Budapest utcáin és a Közép-Európai Egyetemen (CEU).

A workshopot John Veverka (USA), az örökséginterpretáció egyik úttörője és világhírű képviselője vezeti (jelentkezni június 8-ig lehet, a felhívást lásd itt). A június 13-14.én zajló workshop résztvevői megismerhetnek és a gyakorlatban is kipróbálhatnak különféle látogatókutatási, felmérési módszereket, melyek segítségével egy adott örökségi érték, intézmény, projekt látogatóinak szabadidős motivációit ismerhetjük meg.

A kétnapos műhelymunkát szakmai fórum zárja le, melyet 2015. június 15-én tartanak a Közép-Európai Egyetem (CEU) Kulturális Örökség Tanulmányok (Cultural Heritage Studies) programjával együttműködésben. A fórum célja, hogy párbeszédet indítson el azzal kapcsolatban, a látogatók motivációinak ismerete és a lakók megszólítása mennyiben tudja segíteni a budapesti világörökség fenntartható kezelését és bemutatását.

Fb Cover2 En

A szakmai fórum időpontja és helyszíne:
2015. június 15., 16h-19h
Budapest, Közép-Európai Egyetem / CEU (1051 Budapest, Nádor utca 9, Monument Building, Auditórium),

Program:
15:30-16:00: Regisztráció
16:00-16:10: Bevezetés a KÖME-ről és a fórum céljairól
16:10-16:30: Dr. Lars Wohlers (KON-TIKI Interpretive consultation, training and evaluation) előadása a látogatókutatás céljairól és aktuális helyzetéről Németországban, összehasonlítva a KÖME-vel közös projektben szerzett tapasztalatokkal
16:30-16:17:00: Nyitóelőadás: John Veverka előadása a látogatókutatásnak az örökséginterpretációban betöltött fontosságáról és módszereiről
17:00-17:20: Kávészünet
17:20-17:35: a John Veverka által vezetett workshop (június 13-14.) eredményeinek bemutatása
17:35-19:00: Kerekasztal-beszélgetés

A kerekasztal résztvevői:

Dr. John Veverka (örökségi szakember, interpretáció-tervező)
Dr. Fejérdy Tamás (ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke)
Dr. Soós Gábor (UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság (UMNB) Világörökség Titkárság vezető)
Dr. Bassa Lia (világörökségi szakértő, a BKF Turizmus Menedzsment Mesterszak, Desztináció és Örökségmenedzsment Specializáció oktatója, Információs Társadalomért Alapítvány ügyvezető igazgató)
Bőczén Árpád (KÖME)

A szakmai fórum angol nyelven zajlik!
Előzetesen jelentkezni itt lehet: https://eventbrite.co.uk/event/17064474302/

A projekt együttműködő partnerei: KON-TIKI Interpretive consultation, training and evaluation (DE), Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Budapest Világörökségi Gondnokság), Közép-Európai Egyetem (CEU) Cultural Heritage Studies Program, valamint a projekt során csatlakozó civil szervezetek, lakók, örökségi szakemberek.
Támogatóink: Az Egyesült Államok Nagykövetsége Budapest, Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU)

Bővebb információ:
Bőczén Árpád
mail: info@oroksegmenedzser.hu, tel.: + 36 20 36 59954
web: www.oroksegmenedzser.huwww.facebook.com/oroksegmenedzser

A KÖME gondolatébresztő cikke a témában: http://www.heritagemanager.hu/?p=679

A workshophoz tartozó facebook-esemény:
https://www.facebook.com/events/684705698324480/

A szakmai fórumhoz tartozó facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/865254823569504/868183839943269/

Írásunk John Veverkáról:
http://www.heritagemanager.hu/?p=640