246494198 4310734535688315 935743129051202888 N

Részt vettünk a Fiatal Műemlékvédők Fórumán

Első alkalommal került megrendezésre a Fiatal Műemlékvédők Fóruma Győrben. Az ICOMOS által támogatott rendezvény célja, hogy összegyűjtse és egy párbeszédet alakítson ki a fiatal műemlékvédőkkel, országszerte. Erre indult ez a kezdeményezés, mely a járványhelyzet miatt már szerveződik egy ideje, de végre 2021. augusztus 26-27-én sikerült megvalósítani.
A két napos rendezvénysorozaton részt vett a KÖME egyik tagja, Pálóczi Réka, az ő beszámolóját olvashatjátok most.

Az eseményt 2 naposra tervezték Győrben és környékén. Első nap a belvárosban található Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében került megrendezésre egy konferencia, melyen fiatal pályakezdők, illetve Phd hallgatók mutathatták be kutatásukat. Több érdekes témáról is hallhattunk, és a műemlékvédelem számos területét érintettük kezdve a műemléki helyreállításon át az épületszerkezeti kutatásokon keresztül a pszichológiáig. Számomra a legérdekesebb előadás éppen az utóbbi volt, ugyanis a környezetpszichológia alapjaiba kaptunk egy kis betekintést, ami az ember és a fizikai környezetének a kapcsolatát vizsgálja pszichológiai szempontból. Mindezek hatalmas inspirációt jelentettek számomra a saját kutatásaim iránya és elmélyítése szempontjából.

Az első nap második felében meglátogattuk a gimnázium közvetlen szomszédságában lévő Loyolai Szent Ignác győri bencés templomot, amely egy ICOMOS-díjjal kitüntetett restaurált helyszín. Kovács Renátó Patrik egy teljes körű bemutatást adott a templom történetéről és a helyreállítás folyamatáról. Szerintem a résztvevők nevében is teljes biztonsággal állíthatom, hogy ez az élmény megkoronázta a napot mindenki számára.

A fórum egyik nem titkolt célja az is volt, hogy kis csoportokat, ha úgy tetszik, kutatócsoportokat lehessen létrehozni a következő hónapokban, mindegyik csoportban 1-1 mentor vezetésével. Ezek a csoportok a mentoruk segítségével el tudnak mélyülni egy külön témában és mindez segíthet a fiataloknak is megismerni 1-1 szakterület csínját-bínját is. Mindezek jó alappal szolgálhatnak a következő években arra, hogy a mostantól éves szinten megrendezendő Fórumon be tudjanak számolni a kutatások mibenlétéről, sikerességéről, a közösségek működéséről.

Az esemény második napján sajnos nem tudtam személyes okok miatt részt venni, amikor is egy kirándulás keretein belül környékbeli (Fertőd, Sopron) ICOMOS-díjas helyreállításokat tekintették meg a résztvevők.

A konferenciáról és az elhangzott előadásokról egy tanulmánykötet is készült, melyet itt lehet megtekinteni.