278667937 4887010724727357 5034434218951469536 N

Szakmai gyakorlati lehetőség a Vasfüggöny Múzeumban

2022 nyarára szakmai gyakorlati lehetőséget hirdet a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeum és a KÖME. Várunk bármely pályakezdő vagy felsőfokú oktatásban részt vevő érdeklődőt, aki szívesen gyarapítaná a tudását és tapasztalatait ezen a különleges helyszínen.

A felsőcsatári Vasfüggöny Múzeum és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) szakmai gyakorlati lehetőséget hirdet 2022 nyarára. Várunk bármely pályakezdő vagy felsőfokú oktatásban részt vevő érdeklődőt, aki szívesen gyarapítaná a tudását és tapasztalatait ezen a különleges helyszínen.

Főleg a következő területekről várunk jelentkezőket: muzeológia; néprajz; örökséghez kapcsolódó bármely szakirány

A gyakornok érdeklődésétől függően választható feladatkörök:

  • a gyűjtemény leltározásában való részvétel
  • a helyszín installációinak átalakításában való részvétel, információs táblák installálása, cseréje
  • látogatók fogadása, orientálása
  • adminisztratív feladatok (bejelentkezések kezelése, beszerzések stb.)

A szakmai gyakorlat időtartama: minimum 80 óra, maximum 320 óra 

Amit biztosítunk:

  • megtérítjük utazási költségeid, segítünk az odajutásban
  • Díjazás 1000-1800 Ft/óra a járulékos költségek függvényében 
  • Segítünk neked a szálláskeresésben 
  • dr. Horváth Sándor etnográfus irányítja a gyakorlatod, a KÖME tagjaival közösen

A jelentkezéseket az inroncurtainmuseum@gmail.com címre várjuk.

A Vasfüggöny Múzeumról

A Vasfüggöny Múzeum (VM) egy kis magángyűjtemény az osztrák-magyar államhatárnál, Felsőcsatáron. A települést 1989-ig a Vasfüggöny zárta közre, és ennek az egykori sajátos helyzetének máig számos lenyomatát őrzi. A múzeumot 2001-ben nyitotta meg Goják Sándor egykori sorállományú határőr, aki a ’60-as években a környéken szolgált, majd itt telepedett le. A család szőlőskertjében kialakított szabadtéri bemutatóhelyen a Vasfüggöny különböző korszakainak jellemző infrastruktúrája van újraépítve, amihez különféle szökést segítő tárgyak és történetek társulnak. A gyűjtemény Goják Sándor gyűjtőszenvedélyének eredménye, minden darabjához kötődik valamilyen személyes, sokszor közvetlenül helyi vonatkozású történet, amelyet a tulajdonos általában személyesen mesél el látogatóinak.

Az igazi kuriozitásnak számító gyűjteményt a világ minden tájáról látogatják, számos dokumentumfilmben szerepel, sajtócikkek visszatérő tárgya és nem utolsó sorban az Iron Curtain Eurovelo13 kerékpáros témaútvonal egyik hazai állomása. A hazai széles nyilvánosság számára mégis kevéssé ismert a gyűjtemény, ezért a KÖME együttműködést kezdeményezett a helyszín kezelőivel, hogy elősegítse a magángyűjtemény átörökítését, felújítását és fejlesztését. Távlati célunk elősegíteni azt, hogy a VM közgyűjteményi státuszt kapjon, és fenntartása biztosított legyen.

A Vasfüggöny Múzeum honlapcíme: https://vasfuggonymuzeum.hu

Vasfüggöny Múzeum