örökséginterpret

Interpretív írás képzés

a V4 országaiban

A közép- és kelet-európai régióban lévő országok euró milliókat költenek örökségbemutatási projektekre, nem kis mértékben az Európai Unió által biztosított fejlesztési forrásoknak köszönhetően. Ezekhez gyakorta világszínvonalú nyugat-európai projektek szolgálnak példaként. Az örökséginterpretáció szemlélete és módszertana ebben a térségben még csak most kezd meghonosodni, így sajnos nem minden esetben használják ki a fent említett projektek az interpretációban rejlő lehetőségeket, hiszen megfelelően képzett szakemberek nélkül híján vannak bizonyos kompetenciáknak, többek között annak, hogy teljes tudatossággal használják az interpretáció eszköztárát.
Ennek az eszköztárnak egy fontos területe az interpretív írás.

Jelen projekt partnerei szeretnének egy kis szeletkével hozzájárulni ahhoz, hogy hosszabb távon tartalmasabb, mégis élvezetesebb kiállítások és kiadványok valósuljanak meg a közép-kelet-európai régióban. Ehhez az Interpret Europe, mint az örökséginterpretáció európai ernyőszervezete által akkreditált képzését vesszük alapul.
A Nemzetközi Visegrád Alapnak köszönhetően, az egyébként a borsos árú tanfolyamot nem csak kedvező áron, de saját nemzeti nyelvükön hallgathatják a majdani hallgatók.

Mi valósul meg a projekt keretében?

– Képzők képzése: egy intenzív, 60 órás tanfolyamon 10 fő oktató felkészítése (angol nyelven), amelyre a KÖME 2 főt delegálhat; helyszín: Csehország
– Tananyag nemzeti nyelvre való adaptálása
– Kísérleti képzés nemzeti nyelveken: a 40 órás tanfolyamon országonként 10 fő vehet részt az akkreditált, de nemzeti nyelven tartott képzésen
– Záró találkozó; helyszín: Szlovákia

A projekt 2018. októbere és 2019. decembere között valósul meg.

Projektpartnereink:

Koordináció: Czech Institute for Heritage Interpretation
Małopolski Instytut Kultury w Krakowie
Národný Trust n.o.
Zavod Red Tree Heritage, zavod za interpretacijo dediščine in trajnostni razvoj

A projekt honlapja: Development of Skills in Heritage Interpretation

örökséginterpret 2 örökséginterpret

A munkában részt vevő tagok:

Partnereink és támogatóink