10264050 616190415142764 1589776560942183492 O

Örökséginterpretációs módszertan kidolgozása és népszerűsítése Magyarországon

A KON-TIKI Büro für Bildungs- und Erlebnisplanung német céggel közös munkánkkal a kulturális- és természeti örökség interpretációs szemléletének magyarországi elterjesztését céloztuk meg. A tréningeket, nyitott örökségtúrákat és módszertani kiadány megjelentetését is magában foglaló program 2014 januárja és 2015 augusztusa között valósult meg.

A projekt során hazai és nemzetközi szakemberek és intézmények bevonásával kifejlesztettünk egy egyetemi képzésbe integrálható szakmai továbbképzési modult.

A program célja az volt, hogy professzionálisan felkészült szakembereket képezzen egy olyan szakterületen, amely Magyarországon is rohamosan terjed a turisztikai és szabadidős szolgáltatások terén, mégis hiányzik az oktatási kínálatból. A fejlesztés részét képezte két próbakurzus, melyeket 2014 tavaszán és őszén tartottak külföldi oktatók 25-25 kiválasztott résztvevő számára.

A képzés tematikája itt található.

Az örökséginterpretációról röviden

A természeti és kulturális értékek kommunikációjának piaci szemléletű menedzsmentje. Középpontjában nem egy adott helyszín vagy tárgy, hanem a látogató igényei és a vele kialakítandó kommunikáció állnak. Élményt kíván nyújtani, amely szórakoztató módon szólítja meg a közönséget, miközben új összefüggésekre világít rá egy meghatározott témában.

Beszámoló a projekt 2014 tavaszán megvalósult első állomásáról.

A projekt során nyitott örökségtúrákat is szerveztünk. Ennek részleteit ld. itt.

A projekt végén megjelentettük Lars Wohlers Informális oktatás c. munkaanyagát, amelybe a hazai tréning tanulságait is integráltuk esettanulmányok formájában.

A munkában részt vevő KÖME-tagok és ex-tagok:
Berecz Zsuzsa
Bőczén Árpád
Imre Antonia
Varga Piroska

Képgaléria a Facebookon

A munkában részt vevő tagok:

Partnereink és támogatóink