Magdolna Torony Nagy Anita 20150919.exact1980w

Örökséget Közösen! – Randi a Mária Magdolna-toronnyal

Egyetemistákból álló 3 fős önkéntes csapatunk járta körül a tornyot és készített interjút a torony kulturális programjaiért felelős örökségmenedzserrel, Holp Judittal. A beszélgetés tartalmából született a COOLTOUR – Millennials for Cultural Heritage projekt online felületén a Mária Magdolna-torony profiloldala. A fiatalok és örökségi helyszínek aktív párbeszédét elősegítő Örökséget Közösen! felhívásunkra a jelentkezés folyamatos!

KÖME: Mit érdemes tudni a Mária Magdolna-torony jelentőségéről?

Holp Judit: A Budai Várban jelenleg három kilátótorony látogatható: a Mátyás-templom tornya, a Mária Magdolna-torony, illetve a BTM Vármúzeum kilátója. A két egyházi emlék közül mi nyitottunk ki hamarabb, ami már kezdetben megalapozta a műemlék népszerűségét.

Együttműködésben állunk a krakkói Europa Nostra Heritage Sub szervezetével is – ők most egy év szünet után szerveződtek újra.

 

KÖME: Milyen fizikai állapotban van jelenleg a torony? Kezelési terv, állagmegóvással kapcsolatos terv van-e? Tervezik rendbe hozni, újra felépíteni?

Holp Judit: Erasmusos BME-s hallgatók voltak itt februárban, témájuk a telek újragondolása volt (középkori építészet). Tíz projektterv született, elméleti jelleggel újraélesztették a helyszínt: rendezvényhelyszín, galéria, kombinált helyszín ötletek merültek fel. Június 15-én nyílik a projekttervekből kiállítás a toronyban, ami az állandó kiállítás része lesz az első szinten.

Állagmegóvási terv: hat éve volt a torony teljes körű felújításon esett át, amit a műemlékvédelem koordinált. Tudjuk, mit kell tenni, de nem időszerű. Ha valami betörik, beszakad, eltörik, megjavítjuk.

2016-ban belecsapott a villám a harangjátékba, fel kellett újítani – nem volt könnyű feladat, nehéz Magyarországon jó szakembert találni.

Pontszerűen történnek káresemények, ezért nem érdemes költségvetési támogatás nélkül, kizárólag látogatói bevételekből biztosítást kötni.

 

KÖME: A fiatalok mennyire célcsoportja a látogatói stratégiának? Ha kevésbé, akkor ki a célcsoport, az ideális látogató?

Holp Judit: Természetesen célunk a fiatal látogatók bevonása, és vannak is, akik érdeklődnek a téma iránt. A közelmúltban egy fiatal lány készített felvételt a TikTok csatornájára a toronyról. Jó dolog, hogy ebben a formában is van lehetőség érvényesülni.

 

KÖME: Dolgoztak valaha diákokkal vagy önkéntesekkel? Tervezik a jövőben? Ha igen, milyen formában?

Holp Judit: Rövidtávú önkéntes projekteket lehetne szervezni, vagy akár eseményi jellegűeket is, csak ahhoz előbb jó lenne egy munkatársat találni, aki ért az önkéntes-koordináláshoz. A mi helyzetünket is nehezíti, hogy ilyenkor még egy faktorra figyelni kell, de ha a finanszírozásból megengedhetnénk magunknak egy koordinátor alkalmazását, úgy nekünk is jutalomjáték lehetne az önkéntes együttműködés. Jelenleg viszont munkaerőhiányban vagyunk, aminek orvoslását a bevételeinkből nem engedhetjük meg.

 

KÖME: Hogyan tudnánk jobban felkelteni a turisták, járókelők figyelmét a templomra (pl. ismeretterjesztő, plakát elhelyezése nemcsak a templom mellett, hanem a Kapisztrán tér túlsó, forgalmasabb részén is)?

Holp Judit: Van a turizmusnak egy szezonalitása, nagyjából húsvéttól a nyaralási szezonig sok a látogató, ill. utána a szeptember-október és a karácsonyi időszaktól január közepéig erős szokott lenni. Sajnos az emberek egy része a toronyba nem megy fel, csak nézelődni jönnek be, a földszinti művészeti kiállításokat viszont ők is megtekintik.

Sok együttműködőnk van, Budapest Kártyával ingyenesen látogathatók vagyunk. Rajtunk kívül 10 ilyen létesítmény van Budapesten összesen, az egyik a Memento Park[1] . A Lánchíd lezárása „jót tett” nekünk, mert a Bécsi Kapun keresztül egyre többen észrevették a tornyot. A Castle Shuttle Budapest elektromos busz üzemeltetőivel is együttműködésben állunk, illetve szerveznek a térre angol és spanyol nyelvű túrákat is.

 

KÖME: Van-e a templomnak pontos alaprajza? Ha igen, ki lehetne-e helyezni ezt, vagy bármi más ismeretterjesztőt a romok közé? A romok között álló információs tábla nem működik(?) – ez átmeneti-e, ill. ha nem, lenne-e mód arra, hogy újra üzembe helyezzék?

Holp Judit: Kültéri kiállítást nagyon nehéz lenne installálni, a szél komoly akadályozó tényező. Két térinformatikai emléktábla és egy hamis emléktábla található a templom környezetében, az egyiket egy civil a saját költségén térképezte fel – ez egy többtagú sorozat része, a templom oldalfalán található. Érdekessége, hogy a 19. században készült, így a 19. századi „valóság” köszön vissza rajta, ami a korabeli kutatás pontosságának mértékéről ad számot.

Az információs tábla nagyon hasznos találmány, de nem mi kezeljük. Körülbelül egy éve nem volt javítva. A látható elemek bővítése tervben van, viszont a fordítás sajnos aranyárú, ezért inkább lassabban, de önerőből haladunk.

 

KÖME: Szoktak-e lenni a környéken olyan egyházi/ünnepi rendezvények, amikbe a Kapisztrán teret, mint helyszínt, vagy akár a romokat be lehetne vonni?

Holp Judit: Egyre népszerűbb a helyszín, a téren minden második vasárnap van egy kisebb istentisztelet, amolyan pop up-mise zajlik. Zarándokok számára is ismert a hely, szerettek volna ide szervezni találkozót.

Szerepelt a téren tavaly a 4 Akkord Show Kórus, ami egy fiatalokból álló, feltörekvő, nagyon tehetséges együttes. Külföldről is jönnek egyre többen, pl. a közeljövőben egy regensburgi kórus fúvószenekarral.

KÖME: Milyen, a Múzeumok Éjszakájához és a Műtárgyak Éjszakájához hasonló programokba lehetne bevonni a helyszín népszerűsítését?

Holp Judit: A Budapest 150 programban benne vagyunk, ingyenes tárlatvezetéseket is tartunk. A Műtárgyak Éjszakájában minden évben részt veszünk (ez ált. május 3. hétvégéjén van), amiből a befolyt összeg egy alapítványt támogat, így ebből konkrét bevételünk nem származik, a konverziós értéke viszont jelentős.

Az Ars Sacra fesztivál volt az egyetlen művészeti fesztivál, aminek idejére kinyitott a torony. A templom nyitása óta adott a lehetőség, hogy a fesztivál ideje alatt az ő művészeik állítsanak ki nálunk.

 

KÖME: A Mátyás-templom kedvelt turistalátványosság. Elképzelhető lenne-e, hogy egy kombinált jeggyel mindkét műemlék megtekinthető legyen? Ez tovább növelhetné a torony népszerűségét is.

Holp Judit: Nagyon jó a kérdés, nekünk is megfordult a fejünkben, főleg, mivel közel azonos időben nyitottunk, ill. ők valamivel utánunk nyitottak. A Mátyás-templom egyházi fenntartású intézmény, sok progresszív gondolatuk van, de sajnos nagyon lassú lenne a fenntartói együttműködés.

KÖME: A toronynak van hivatalos honlapja (www.budatower.hu), illetve Facebook oldala. Mennyire céljuk megjelenni az interneten? Része a stratégiai tervnek, hogy változzon a kommunikáció? Instagram létrehozásában nem gondolkodtak? Ha igen, miért vetették el az ötletet?

Holp Judit: Két működő Facebook oldalunk – egy magyar és egy angol nyelvű –  is van, amiket egymással párhuzamosan menedzselünk. Az angol oldal fantázianeve BudaTower, ami egy, inkább külföldieknek szóló brand név. A weboldal naprakész bővítése és az Instagram-fiók csak kapacitáshiányból nem valósultak még meg, az Instagram-fiókot viszont mindenképpen angol nyelven érné meg kezelni.

 

KÖME: A toronyban megrendezett időszakos kiállításokat mennyire szokták hirdetni a környéken, illetve az interneten? Felkerülnek-e a honlapra?

Holp Judit: A hirdetés szerződés szerint a művész feladata, a kiállítási lehetőséget ugyanakkor ingyen adjuk.

 

KÖME: Napjainkban népszerűségnek örvendenek a 3D látványtervek, az utóbbi években egyre több történelmi jelentőségű építmény és műemlék rekonstrukcióját elkészítik. Amennyiben van rá keret, hogy az egykori 13. századi templom rekonstrukciója elkészüljön, ez is növelhetné az épület ismertségét.

Össze lehetne állítani egy népszerűsítő kiadványt vagy képeskönyvet, amit pl. a Budai Vár shopban megvásárolhatnának, megnézegethetnének a látogatók.

Mit gondol erről Judit?

 

Holp Judit: A látványtervre árajánlatot tudunk kérni, ami nagy összeg szokott lenni.

Elsősorban két dimenzióban gondolkodunk, hogy a térből ne vegyünk el, ezért a falakat szeretnénk kihasználni. Többek között egy reneszánsz hangulatú freskót szeretnénk megjeleníteni, ami a nándorfehérvári diadalt és a déli harangszót idézné meg. Ezt mesterséges intelligenciával rajzoltatnánk meg, és a harangtoronyban állíttatnánk ki.

A legfelső térbe egy steampunk stílusú kinetikus szobrot terveztünk, erre is vannak már konkrét ötletek. A „B” verzió egy VR típusú élmény megteremtése lenne, ami szintén beruházás kérdése.

A népszerűsítő kiadvány legnagyobb akadálya, hogy összesen 30 oldal írott anyag áll rendelkezésünkre a templom történetéről. A dokumentáció hiányos, olyan információt pedig nehéz lenne átadni, ami nincs birtokunkban.

 

[1] A Memento Park egy 1993-as alapítású, a magyarországi szocializmus emlékeit bemutató szabadtéri szoborpark, kezelője szintén Holp Judit. 2023 áprilisában felkerült Európa 7 legveszélyeztetettebb örökségének listájára.

 

Az interjút Sólyom Lili Anna (ELTE BTK), Válint Adél(ÓE) és Révai Máté (BME) készítették. 

 

A Mária Magdolna-torony adatlapja a COOLTOUR platformon –> https://cooltour.app/hm_post/maria-magdolna-torony-budatower/

 

borítókép: Nagy Anita

Kapcsolódó tartalmak