11894609 840647739363696 6528987652923844762 O

FENNTARTHATÓSÁG, ÖRÖKSÉGVÉDELEM ÉS INTERPRETÁCIÓ

Új oktatóközpont létrehozása Pomázon

A KÖME a Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programjával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a pomázi Fülöp Kecskefarmmal közösen új oktatási-nevelési központot hozott létre. A központ a hagyományosan szeparált természetvédelmi és kulturális-örökségvédelmi megközelítések helyett egységes szemlélettel értelmezi és mutatja be az ember és a természet történelmi és jelenkori együttműködését.

Az Üveghegy nevet viselő központnak otthont adó Fülöp Kecskefarm több szempontból is különleges helyszín. A hagyományos fás legelőn nevelt állatok és a bio kecskesajt mellett a farm területén egy Árpád-kori templom és a köré épült középkori ciszter majorság és üvegműhely ásatásai is zajlanak. A farm a Pilis biszoféra-rezervátumban, Európa egyik legnagyobb összefüggő erdejében helyezkedik el. Az erdő természetközeli állapotát és fajgazdagságát többek között annak köszönheti, hogy egykor királyi vadászterület volt, ezért már évszázadok óta különleges kezelésben részesül.

A központ célja, hogy szemléltesse az erdő és a gazdálkodás különböző formáinak egymásra hatását, és lehetőséget adjon az itt található értékekkel minél személyesebb kapcsolatba lépni. A történelmi gazdálkodási formák, a fás legeltetés, hagyományos növénytermesztés mellett és bio-sajtkészítés és a környezetbarát technológiákkal felújított oktatóépület a jövő fenntarthatósági törekvéseit is bemutatja.

A helyszín látogatói arra járó turisták, gyerekes családok, akik a hely valamelyik érdekessége miatt csak rövidebb időre állnak meg, de iskolák, civil szervezetek vagy egyetemek képzési programjaira is alkalmas. Az itt zajló képzések közül kimelekedik a Közép Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programja, akik az ásatási munkák mellett oktatási helyszínként is használják az új központot. A látogatók számára kidolgozott interpretív eszközök egyben az itt zajló tréningek tananyagául is szolgálnak.

A KÖME feladata a másfél éves építkezési időszak alatt egy hosszú távon önállóan is működőképes központ megtervezése, a képzési eszközök fejlesztése és a felújítási munkák szervezése volt. Az interpretációs technikák kidolgozásában a CEU és a nemzeti park mellett a német KON-TIKI iroda is segítségünkre volt.

A munka egyik kezdő lépéseként tréner képzést indítottunk, amelynek első alkalma 2015. augusztus 1. és 4. között zajlott. A programról fotók és beszámoló található a Facebook oldalunkon.

A egyik fontos érdekessége, hogy Magyarországon először készül olyan átfogó interpretív stratégia, ami az örökség-menedzsmentet és az élményszerű látogató-élményt egyszerre célozza meg.

Az elkészült oktatóközpont egyik célja az interpretív tervezés módszertanának megismertetése.
2021-ben itt tartottuk interpretív írással foglalkozó Jó a szövegem? című képzésünket is.

Az Üveghegy honlapja: http://glasshill.eu/hu/

A munkában részt vevő tagok:

Partnereink és támogatóink

Kapcsolódó tartalmak