Sávoly Május Header Google Form (3)

Keressük a budapesti örökséget közösen! – Csatlakozz a KÖME programjához

Elsősorban olyan fiatalokat, mű- és -emlékértőket, tudatos járókelőket, városolvasókat, gangtársnőket és urbanistákat keresünk, akik szívesen gondolkodnak és nyilvánítanak véleményt a Főváros öröksége kapcsán, ezt szívesen megosztanák másokkal is, és érdekli őket az adott örökség kezelőivel való párbeszéd lehetősége is.

  • Van egy számodra fontos hely, amit jobban megismernél, ami szerinted méltatlanul alulértékelt, nincs benne a köztudatban vagy máshogy látod mint az emberek többsége?
  • Kész lennél arra, hogy a  számodra jelentős vonatkozását egy videón, mémmel, insta bejegyzésben vagy más online formában feldolgozni és közzétenni?
  • Örülnél, ha a te olvasatod is az örökség részévé válna azáltal, hogy a kezelők is megismerik?

Jelentkezz az űrlapunkon keresztül és küldd el a választott témád, helyszíned – ami lehet egy régi rom, török ciszterna, köztéri szobor, épület, fa, maga az Erzsébet-híd, vagy akár egy helyszínhez köthető múzeumi tárgy is. Felvesszük veled a kapcsolatot, összekötünk a helyszíned gondozóival, kezelőivel és veled közösen ráhelyezzük a COOLTOUR örökségtérképre. Ezáltal a választott hely egy olyan nemzetközi (szerb, horvát, szlovén, ciprusi, olasz és magyar) válogatás részévé válik, amelynek elemei nem csupán érdekes helyek, hanem hivatalos jelentőségükön túl sokrétű, személyes jelentéseik is kirajzolódnak. 

A felhívásra egyéni résztvevők és párok vagy 3-4 fős csapatok jelentkezését egyaránt várjuk! Ugyanaz a hely több témában, többféleképpen feldolgozható. 

 

A program 2023-ban  az alábbiak szerint zajlik:

  1. A jelentkezés folyamatos!
    E-mailben tartjuk a kapcsolatot, és segítünk kapcsolódni a választott helyszín kezelőivel!
  2. Örökség Randi: 1-1,5 órás találkozás a választott helyszín gondozójával, kezelőjével /a helyszínnel való időpont egyeztetés a résztvevő feladata, egyéni program/
  3. Kb. fél napos workshop a KÖME mentoraival, ami eredményeként egy online lenyomat készül a választott helyszín esszenciájáról a COOLTOUR felületén – a résztvevőkkel egyeztetett május végi időpontban /részvétel nem kötelező/
  4. Eredmények feltöltése a COOLTOUR platformra

 

Magadra ismersz? 

Töltsd ki a jelentkezési kérdőívet és légy a csapatunk tagja!

Ha nincs témád, de szívesen vennél részt a szakmai párbeszédben, akkor szintén várjuk jelentkezésed!

 

Ez nem fér bele? Hogyan tudod mégis segíteni a kezdeményezést?

Oszd meg a felhívásunkat csoporttársaiddal, szaktársaiddal, hogy vegyenek részt ebben az örökségi kísérletben!

 

A programon való részvétel ingyenes és előképzettség nem szükséges, azonban önkénteseinkkel együttműködési nyilatkozatot írunk alá. Olvass bele!

 

Mire lehet jó a COOLTOUR platformon készülő örökségtérkép?

A kulturális örökség megőrzése, értelmezése és megújítása nem egyszerű. A benne rejlő értékek köre, a hozzá való kötődések mikéntje és így a vele való munka szempontjai is a társadalommal együtt folyamatosan alakulnak. Ennek ellenére gyakran találkozhatunk olyan változásokkal Budapesten, ahol a komplex örökségi szempontok csak nagyon szűk köre érvényesül anélkül, hogy az érintettek egymás nézőpontjait meg- és elismernék.

Célunk, hogy felületet biztosítsunk a sokszor rejtve- vagy alulmaradó szempontok, értékek, olvasatok és ügyek megjelenéséhez azzal a kicsit talán idealisztikus céllal, hogy a jövőben egy-egy változás tényezőivé válhassanak.

Kapcsolódó tartalmak