Mi dolgunk a budapesti világörökséggel? – Beszámoló

A Budapestre látogatók nagy része tud róla, hogy a város egy része világörökségi terület, de ez a tény csak keveseknél játszik szerepet abban, hogy a magyar fővárost választják úti célul. Többek között ez derült ki a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) nem reprezentatív, 90 fő megkérdezésével készített kísérleti felméréséből. A kérdőívezés egy workshop keretében zajlott, melyet Prof. John Veverka (USA) örökséginterpretációs szakember vezetett 2015. június 13-14.-én. A KÖME által szervezett nyitott műhelymunkán kulturális és/vagy természeti örökséggel foglalkozó szakemberek és diákok vettek részt. A közösen összeállított kérdőívvel azt akartuk tesztelni, hogyan és milyen hatékonysággal mérhetők a budapesti világörökségi terület látogatóinak meglévő ismeretei, motivációi, vélekedései.

Tovább

Fenntarthatóság, Örökségvédelem és Interpretáció

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) a Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok programjával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a pomázi Fülöp Kecskefarmmal közösen egy új oktatási-nevelési központ létrehozásán kezdett dolgozni. A központ sajátossága, hogy a hagyományosan szeparált természetvédelmi és kulturális-örökségvédelmi megközelítések helyett egységes szemlélettel értelmezi és mutatja be az ember és a természet történelmi és jelenkori együttműködését.

Tovább

Mi dolgunk a budapesti világörökséggel? – Workshop és szakmai fórum

Tudják-e vajon a budapesti világörökségi területeken járók, hogy az éppen megcsodált vagy akár nap mint nap látott épület, látkép, utca, műemlék a világörökség része? Mi ösztönzi őket arra, hogy itt töltsék szabadidejüket és vajon szerepet játszik-e ebben az UNESCO által odaítélt cím? Egyáltalán: mennyire látható a budapesti világörökség mint kulturális és turisztikai védjegy?

Tovább

Örökséginterpretációs módszertan kidolgozása és népszerűsítése Magyarországon

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és a KON-TIKI Büro für Bildungs- und Erlebnisplanung német cég a kulturális- és természeti örökség interpretációs szemléletének magyarországi elterjesztése céljából egy 20 hónapig tartó programot valósít meg 2014 januárja és 2015 augusztusa között.

Tovább